Biz kadınlar evlenip evlenmemeye ya da kiminle evleneceğimize karar verme hakkına sahibiz.
Siz ya da etrafınızdaki bir kadın zorla evlendirilmeye çalışılıyorsa;
* Savcılığa suç duyurusunda bulunabilir ya da hemen en yakın polis merkezine gidip şikâyetçi olabilirsiniz.
* Eğer şikâyetçi olamayacak durumda iseniz, durumunuzdan haberdar olan herhangi biri de (akraba, komşu, öğretmen gibi) sizin için yetkililere başvurabilir.
* Yaşınız 17’den küçük ise polis merkezindeki memurların aldıkları ifadeleri hemen çocuk savcısına göndermeleri gerekir.
* Eğer 15 yaşında ya da daha küçük iseniz savcı doğrudan tedbir kararı alır ve bu kararı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderir. Bu durumda, İl Müdürlüğü, en fazla 5 gün içinde inceleme yapıp, gerekli görürse koruma kararı aldırır.
* Şikâyet etmekte geciktiyseniz, nikâh memurunun önünde “HAYIR” diyebilirsiniz. Böyle bir durumda, yasanın evlenmek için aradığı yaştan büyük olup olmamanıza bakılmaz, kimse evlenmek istemeyen birini “EVET” demeye zorlayamaz.

* Evliliğin öngördüğü cinsel birleşmeyi reddedebilirsiniz. Eğer reddetmenize rağmen bu birleşmeye zorlanıyorsanız ya da istememenize karşın zorla birleşme gerçekleştiyse, o zaman savcılığa başvurup, evlilik içi tecavüze dair şikâyette bulunabilirsiniz (Ceza Kanunu madde 102).
* Ayrıca, zorla evlendirildiğinize dair savcılığa şikâyette bulunabilirsiniz. Duruma göre tehdit, hürriyeti tahdit (yani kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma) gibi suçlardan ceza davası açılabilir (Ceza Kanunu madde 106, 109).
* Aile Mahkemesi’ne başvurarak evliliği İPTAL ETTİREBİLİRSİNİZ (Medeni Kanun madde 149, 150 veya 151).
* Zorla evlendirilen bir kadın bu evliliğin geçersiz sayılmasını istiyorsa, eline geçen ilk fırsatta resmi makamlara şikâyette bulunmalıdır.